Informace o vínech, vinařích a vinařství
Vážení přátelé vína, je nám velkou ctí a radostí představit Vám poklady, které jsme pro vás vybrali z našeho výběru kamarádů a přátel, potažmo vinařů a vinařství. Budeme se snažit přinést Vám jedinečný zážitek z vína, který je nejen o chuti, ale také o poznání a sdílení příběhů těch, kdo stojí za každým lahodným douškem.
A ať už jste příležitostným konzumentem vína nebo jeho milovníkem, věříme, že si u nás najdete něco, co Vás potěší a obohatí Vaše vinařské zkušenosti.
V našem portfoliu máme vinařství z různých částí naší krásné země, momentálně zastoupená ze třech vinařských podoblastí, která vyrábějí vína různých stylů a chutí. Většina z nich jsou opravdu malé rodinné vinařství, které se věnují výrobě vína s láskou a péčí s dlouhou historií a tradicí.
Naším cílem je především podporovat a propagovat tato menší rodinná vinařství, jejich vína a jejich příběhy. Věříme, že tím, že budeme sdílet jejich vína s Vámi, přispějeme k rozvoji vinařského kultury a zvýšíme povědomí o kvalitě a rozmanitosti vín, která naše země nabízí.
Těšíme se až ochutnáte náš výběr vín, která jsou výsledkem tvrdé práce a vášně našich vinařů. Každé víno má svůj vlastní příběh a my vám jej chceme představit. Ať už jde o bílé, růžové nebo červené víno, všechna jsou výjimečná svou jedinečností a kvalitou.
Neváhejte a přijeďte nás navštívit, společně sdílet své zkušenosti a třeba i objevovat nové chutě a zážitky.
Děkujeme, že jste se rozhodli prozkoumat svět vína právě s námi a těšíme se na to, že Vám případně i osobně představíme všechny ty úžasné vína, vinaře, vinařství.
S pozdravem, Vaši "PŘÁTELÉ"
VÍNO J.STÁVEK
Vinařský dům v Němčičkách postavil v roce 1898 František Kopřiva a do tohoto roku se také datuje vznik rodinného vinařství. Dnes ho vede Jan Stávek, který nejen že řemeslo dokonale ovládá, ale umění výroby vína také předává ostatním. Učí na České zemědělské univerzitě v Praze, na Vinařské akademii ve Valticích a v Národním vinařském centru. Díky své edukativní činnosti byl v roce 2020 vyhlášen Enologem roku České republiky. Zkušenosti si Jan Stávek odnesl z rodinné tradice, a další znalosti si prohloubil během svého doktorského studia a stáží v zahraničí. Osvojil si tak čistý, organický přístup k pěstování hroznů, který se mu pravidelně odměňuje delikátními víny ověnčenými tituly. Specialitou vinařství je Frankovka, které se v malebných Němčičkách skvěle daří. Vyrábí ji zde v podobě červeného, bílého i rosé vína. V nabídce má vinařství i rodinná cuvée, jejichž recept pochází vždy od jednoho z předků stávajícího enologa Jana Stávka.
AKCE, které byste si rozhodně z vinařství J.STÁVEK neměli nechat ujít:
- Vinařská zabijačka
- Grilování s rosé víny s The Eatery, 6. července 2024
- Swingový večer s Atelier cocktail bar & bistro, 19. července 2024
- Počítání hvězd ve vinicích s restaurací Element Brno, 9. srpna 2024
JAKÉ VÍNO Z VINAŘSTVÍ J.STÁVEK MŮŽETE OCHUTNAT U NÁS VE SKLEPĚ???
FRANKOVKA/BLAUFRÄNKISCH
Víno je kupáží Frankovky, která zrála přes dva roky v několika malých, středních a jednom velkém dubovém sudu. Prvotní tvrdší látky během této doby harmonizovaly. Víno je tedy optimálně vyvážené, s dochutí typickou sladkohořkým taninem. Intenzivní rubínová barva s fialovými odlesky dokazuje vynikající vyzrálost hroznů. Ta je cítit i ve vůni. Objevují se totiž čokoládové tóny s přezrálých peciček hroznů. Ty jsou doplněné ovocnou aromatickou třešní a také ostružin. Chuť je výrazně po višňové pecce, která je pravým charakterem Frankovky z Modrých hor. Dlouhou dochuť vína doplňuje aroma dubového dřeva v podobě sladkohořkého taninu.
Ročník:
2020
Odrůda: Frankovka
Jakostní třída: VOC, červené suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,5/0,4/5,6
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Němčičky
Viniční trať: Liščí Vrch
BÍLÁ FRANKOVKA/WHITE BLAUFRÄNKISCH
Bílé víno z modrých hroznů, kterému se u nás říká klaret. Toto označení však není správné. Jedná se spíše o blanc de noir z naší oblíbené Frankovky. Zaujme vás jemná, slonovinová barva vína a intenzivní vůně po bílém a žlutém ovoci, především pak po broskvích a nektarinkách. Na suchém patře dominují tóny zeleného jablka, hrušky, broskví a bílého rybízu. Dochuť je pikantně šťavnatá. Skvěle se hodí jen tak na popíjení, ale také jako aperitiv.
Ročník:
2023
Odrůda: Frankovka
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem kabinetní, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,0/7,0/6,7
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Němčičky
Viniční trať: Novosady/Bočky
ROSÉ TERCIE
Kombinace tradiční Frankovky z Velkopavlovicka a elegantního Merlotu dala vzniknout vínu, které je odrazem veselosti, slunce a dobré nálady. Může být považováno za typické rosé z České republiky. Je vyrobené na skutečné osvěžení nejen v teplých letních měsících, ale i při dlouhotrvajícím posezení či jiné zábavě. Ve velmi intenzivní vůni můžete cítit pupeny černého rybízu, granátového jablka a červeného banánu. Chuť je svěží, díky frankovkové kyselince připomínající koktejlové třešně, ale zároveň s kořenitým závěrem po Merlotu, který v dlouhé perzistenci zanechává kulatě sladký dojem.
Ročník: 2022
Odrůda: Frankovka, Merlot
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem kabinetní, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,0/4,8/6,2
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Němčičky
Viniční trať: Bočky/Filiberk
LOKUS ČERVENÝ
Červené likérové víno z odrůdy Cabernet Moravia a Alibernet, které vzniklo fortifikací kvasícího rmutu uleželým ušlechtilým destilátem, tedy technologií typickou pro portská vína. Lokus zrál 30 měsíců v malých dubových sudech, což vyústilo ve velmi nazrálou chuť připomínající vařenou višňovou marmeládu, černý rybíz a borůvky. V aroma ucítíte také spálené dubové dřevo, čokoládu a kávu.
Ročník: 2018
Odrůda: Cabernet Moravia, Alibernet
Jakostní třída: Jakostní likérové víno, sladké
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 16,0/49,4/4,5
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
JUVEANO - MISTELLE DE MUSCAT
Likérové víno Juveano je vyrobené z odrůd Muškát moravský a Veltlínské zelené, které vzniklo fortifikací kvasícího rmutu uleželým ušlechtilým destilátem, tedy technologií typickou pro portská vína. V intenzivním muškátovém aroma můžete cítit prvky primární ovocnosti ve formě přezrálých angreštů, bílých broskví a medu, ale také sekundární aroma, které vínu dodává na komplexnosti. Kulatost vínu poskytuje přírodní hroznový cukr, který zůstal zachovaný po zastavení kvašení.
Ročník: 2019
Odrůda: Muškát moravský, Veltlínské zelené
Jakostní třída: Jakostní likérové víno, sladké
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 15,5/100,0/4,0
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
VINAŘSTVÍ KADRNKA
Vinařství Kadrnka je rodinné vinařství hospodařící v okolí Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů. Vinařství klade důraz na práci ve vinici, minimalizace zásahů, šetrný přístup ke keři, hroznu i vínu celkově dává vzniknout vínům s osobitým charakterem. Ve vinařství Kadrnka věří, že to nejlepší víno vzniká už na vinici. Ideální hrozen musí být poctivě a zkušeně veden po celé cestě jeho života až do stočení do lahve. A že ta cesta něco zabere.
Na 11 hektarech viničních tratí zvukomalebných jmen ve vinařství Kadrnka vzniká ze 70 % Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Jsou to odrůdy, které ve zdejším podnebí a půdních podmínkách nejlépe prosperují. Jindřich Kadrnka o vinice pečuje v souladu s integrovanou produkcí a záměrem je postupně se přesunout ke kompletnímu bio pěstování. Každá trať a stáří vinice má vlastní šarži a unikátní chuťové vlastnosti. Na každém hektaru půdy se pne až 6000 keřů a z každého jednoho ve vinařství průměrně vytvoří jednu láhev vína. Bílá vína zrají v nerezových nádržích i v akátových a dubových sudech či betonových vajíčkách. Pak se udržují delší dobu na jemných kalech, což dělá chuť krémovitou, plnou a vícevrstevnatou. Červená vína leží na rmutu v betonových vajíčkách několik měsíců. Po vylisování víno ještě další rok zraje, než jej přesunou do dřevěných sudů, a pak ho čeká ještě 12 až 18 měsíců dozrávání, než se naplní do lahví.
Vinařství Kadrnka je členem spolku Dunajovské kopce, kde se snaží šířit a propagovat typické odrůdy, jež zároveň představují vlajkové lodě zdejší produkce. V roce 2018 se stalo Vinařem roku v kategorii Malé rodinné vinařství a jejich Ryzlink rýnský získal cenu Národního šampiona bílých vín. A to není samozřejmě vše, protože v roce 2022 se stalo vinařství absolutním vítězem 13. ročníku prestižní oborové soutěže VINOZOOM VINAŘSTVÍ ROKU, oficiálně tedy i nejlepším vinařstvím loňského roku, které zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství a získalo také cenu studentů Mendelovy univerzity a to se ještě nikomu nepodařilo!!!
AKCE, které byste si rozhodně z vinařství J.KADRNKA neměli nechat ujít:
- 24. února 2024 - Co si únor zazelená, březen si to hájí; co si duben zazelená, květen mu to spálí - Tradiční lokální pokrmy před obdobím půstu
- 23. března 2024 - Březen bez vody, duben bez trávy - Dobroty a dobrůtky v duchu Velikonoc
- 20. dubna 2024 - Duben chladný a deštivý, úroda nás navštíví - Staročeská kuchyně po moravsku u Kadrnků
- 18. května 2024 - Když se v máji blýská, sedlák si výská - Jarní čerstvost na talíři
- 15. června 2024 - Když máj vláhy nedá, červen se předá - Kuchařova sváteční romantika
- 6. července 2024, 20. července 2024, 27. července 2024, 3. srpna 2024, 10. srpna 2024 - Víťa řádí na grilu Flanky, tomahawky, rib eye, hangery, panenky, krůty, čedarové uhlíky, pečené brambory a další. Zapálení grilu v 16.00 a zhasínáme ve 21.00 hodin.
- 9. listopadu 2024 - Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři - Husí masakr vol.1
- 16. listopadu 2024 - Když začátkem listopadu sněží, pak mívá sníh výšku věží - Husí masakr vol.2
- 30. listopadu 2024 - Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený - Zvířata a zvířátka z lesů a luk
JAKÉ VÍNO Z VINAŘSTVÍ J.KADRNKY MŮŽETE OCHUTNAT U NÁS VE SKLEPĚ???
RYZLINK RÝNSKÝ/RIESLING
(K3)
Víno vyšší vyzrálosti s tóny zralého žlutého ovoce. Chuť je krásně intenzivní, ovocitá a šťavnatá. Je to víno středně plného typu. Pochází z vinic mezi 15 a 30 lety a vyrábí se v nerezu či dřevě s intenzivnější prací míchání na kvasnicích.
Ročník: 2022
Odrůda: Ryzlink Rýnský
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, polosuché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/4,9/7,3
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Nový Přerov
Viniční trať: Langewarte
RYZLINK VLAŠSKÝ - LIŠKA A OŘECH/WELSCHRIESLING (K4)
Toto víno má výraznou zlatavou barvu a skvělou viskozitu. Ve výrazné vůni dominují meruňky, ananas a lehké tóny medu a dřeva. V plné chuti lze nalézt kombinaci kořenitosti, citrusů a minerality z Ořechové hory a medu, oříšků a slanosti z Liščího vrchu. Dochuť je velmi dlouhá. Část hroznů byla napadena ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Víno kvasilo 12 měsíců v dubových a akátových sudech na jemných kvasnicích.
Ročník:
2022
Odrůda: Ryzlink Vlašský
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/2,8/7,0
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Ořechová Hora/Liščí vrch
MÜLLER THURGAU (K2)
Krásně zlatavá barva slibuje už od pohledu, že toto je trochu jiný Müller.
Víno je pak ovocné, svěží, květnaté, dobře pitelné, lehčího typu s minerálním závěrem. Víno pochází většinou z mladších vinic do 15 let a je tvořeno na nerezi s jemnou prací míchání na kvasnicích.
Ročník: 2022
Odrůda: Müller Thurgau
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, polosuché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/0,8/7,0
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Ořechová Hora/Liščí vrch
RYZLINK VLAŠSKÝ - DUNAJOVSKÝ VLAŠÁK/WELSCHRIESLING
Víno má zlatavou barvu a dobrou viskozitu, v chuti i vůni je krásně ovocné, s herbálním dotykem. Je příjemně minerální a komplexní - to je prostě Dunajovský Vlašák od Jindry Kadrnky. Nelze skončit pouze u jedné lahve.
Ročník: 2023
Odrůda: Ryzlink Vlašský
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/3,7/7,3
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Ořechová Hora
VINAŘSTVÍ KAMIL PROKEŠ
Kořeny vinařství sahají do 19. století. Zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek tehdy přišel do moravských Němčiček a na vyhlášené viniční trati Punty položil základy dnešního malého, avšak významného moravského vinařství.
V roce 2007 Kamil Prokeš se svým bratrem založili vinařství Proqin, kde se Kamil věnoval enologii a hlavně produkci šumivých vín klasickou technologií kvašením v láhvi. V roce 2015 přenechal vinařství bratrovi a založil své vlastní vinařství s důrazem na minimální enologické zásahy, vysokou kvalitu a zachování terroir vyrobených vín.
Během svého studia na vysoké škole působil také jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve věhlasných moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský Rakvice. Nyní předává své teoretické a praktické poznatky se studenty i jako lektor. Je držitelem senzorických zkoušek, členem Unie enologů ČR a člen Komise expertů ministerstva zemědělství na SZPI pro hodnocení a zatřiďování vín. Mimo všechny odborné znalosti je také trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů – sabráži, a též držitelem osmi českých a jednoho světového rekordu v sabrage. A v roce 2022 Kamil Prokeš obdržel další prestižní cenu a to Enologa roku 2022. A samozřejmě nesmíme opomenout i trojnásobné vítězství v soutěži Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022 a také vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019. Je také nositelem pomyslného hattricku absolutního šampiona vín velkopavlovické oblasti (v ročníku 2024 byl šampionem suchý Ryzlink rýnský 2023, v ročníku 2023 suchý Ryzlink vlašský 2021 a v ročníku 2022 Merlot 2019). Druhým dechem dodáme, že absolutního šampiona měl Kamil i v roce 2020 a samozřejmě spousty vítězů v jednotlivých kategoriích - za které obdržel velké zlaté medaile, dále také zlaté medaile a nepřekvapí samozřejmě samotná dominance u sektů,
Sám Kamil říká, že pro něj je víno láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře. I proto tu dnes v jeho vinařství vznikají vína lahodná a jen minimálně sířená červená, bílá i šumivá, která se vyrábí tradiční technologií kvašením přímo v lahvi. Hrozny dozrávají na slunných jihozápadních svazích poblíž Velkých Němčic, a to na stejné rovnoběžce, jako vína z Champagne či Alsaska. Ve vinařství jsou tak přesvědčeni, že právě proto se tolik daří jejich burgundských odrůdám Chardonnay a Rulandskému modrému, která jsou pro výrobu pravého šampaňského typická, ale také Rulandské bílé i šedé, která můžete ve vinařství ochutnat i v kvalitě výběru z hroznů či cibéb. A opomenout nelze ani aromatický Tramín, který je pro oblast Hustopečska tolik typický.
AKCE, které byste si rozhodně z vinařství K.PROKEŠ neměli nechat ujít:
- 31. března 2024 - Velikonoční tradice na vinařském dvoře
- 6. července 2024 - Představené nového ročníku
- 18. srpna 2024 - Hodovní sektová snídaně
- 24. prosince 2024 - Čekáme na Ježíška - tradiční postní oběd
JAKÉ VÍNO Z VINAŘSTVÍ K.PROKEŠE MŮŽETE OCHUTNAT U NÁS VE SKLEPĚ???
RULANDSKÉ ŠEDÉ/PINOT GRIS
Na první pohled vás zaujme vyšší, krásně zlato-žlutá barva. Poté zkusíte skleničkou jemně zakroužit a vaše pozornost se zaměří na stékání vína po vnitřní stěně sklenice zpět ke hladině. Co vám to bude připomínat? Mostní oblouky? Slzy? Každému dle fantazie. Ale ten pohled vás rozhodně naláká k přivonění. Lahodná odrůdově medová vůně s tóny žlutého melounu dokonale souzní s chutí sušeného a kandovaného tropického ovoce, která je doplněna výraznou, ale harmonickou chutí žlutomasého ovoce. Vynikne s těstovinovým salátem s rajčaty, ančovičkami a Parmezánem. Výborné je v kombinaci se smetanovými krémy, ořechy a přírodně sušeným ovocem. Servírujeme jej k čerstvým sýrům Ricotta nebo Manouri.
Ročník:
2021
Odrůda: Rulandské šedé
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/7,6/7,6
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Němčice
Viniční trať: Punty
RULANDSKÉ BÍLÉ/ PINOT BLANC
Zrání 18 měsíců v sudu na jemných kvasničních kalech dává Pinot blanc z rokčníku 2019 nezaměnitelný charakter chlebnatosti s ovocitými tóny žlutého melounu a manga. Chuť vína je bohatá, extrativní a přitom suchá s příjemnou hřejivou medovostí a s velmi jemnou, ale strukturní kyselinou v dochuti. Hodí se k jemným aromatickým sýrům a drůbežím paštikám, ke krémovým polévkám nebo k rozmanitým úpravám bílého masa, velmi chutná může být krůta naložená v tropickém ovoci s rýží a skvěle také doplňuje zrající sýry typu Munster.
Ročník:
2019
Odrůda: Rulandské bílé
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/2,4/5,8
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Němčice
Viniční trať: Punty
TRAMÍN ČERVENÝ/GEWÜRZTRAMINER
Ve víně se objevuje impozantní aroma čerstvě odtržených okvětních plátků růží které přecházejí do nazrálého buketu kandovaného tropického ovoce. Chuť je plná a příjemně medově kořenitá s vanilkovo-skořicovým nádechem. Hodí se ke sladkým dezertům, ovocným a smetanovým pohárům. Harmonii kontrastu dosáhneme kombinací se sýry s modrou plísní. Vhodným doplňkem jsou i sýry pařené a uzené jako je Kaškaval, Koliba, Mozzarella.
Ročník:
2021
Odrůda: Tramín červený
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,5/4,8/6,4
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Němčice
Viniční trať: Punty
MERLOT
Okouzlující aroma borůvek, ostružin, drobného ovoce a strouhané čokolády dodávají vínu neopakovatelný rozměr. V chuti je víno bohatě strukturované, s doteky vařeného ovoce v čokoládě a s příjemně hlubokou elagotaninovou dochutí. Okouzlí především při podávání s grilovanými jehněčími motýlky nebo zvěřinovými steaky na pepři. Výborně doplňuje sýry s modrou plísní – Gorgonzolla, Saint – Agur, Rouefort.
Ročník:
2021
Odrůda: Merlot
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem VzH, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,5/0,3/5,1
Vinařská oblast: Morava Wine region: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice
Viniční trať: Nadzahrady
NICOLAS blanc de blancs, pěstitelský sekt/sparkling wine
Výtečné šumivé víno vyráběné tradiční metodou kvašením v láhvi. Vanilkovo-ovocitý buket doprovází nazrálá, plná harmonická chuť s originálním minerálním projevem, extraktivní plností, bohatou strukturou těla, svěžestí kyselin a jemným dlouhotrvajícím perlením. Doporučujeme k významným a slavnostním příležitostem. Vhodný je jako aperitiv i digestiv. Příjemně doplní studené úpravy jeseterových a lososových ryb včetně kaviáru.
Ročník:
2019
Odrůda: Chardonnay
Jakostní třída: Pěstitelský sekt, extra brut
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/2,9/7,8
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Němčice
Viniční trať: Punty
DOMINIQUE blanc de noirs, pěstitelský sekt/sparkling wine
Výtečné šumivé víno vyráběné tradiční metodou kvašením v láhvi. Jemná vůně podpořená čerstvým drobnoplodým ovocem se zvýrazněnými malinovo-jahodovými tóny. Chuť příjemně osvěžující s výrazným projevem kompotovaných třešní a višní s dokonale asimilovaným oxidem uhličitým vytvářejícím jemné, ale dynamické perlení. Především jako aperitiv k ústřicím a kaviáru, svojí svěží elegancí skvěle doprovází plody moře. Vynikající je v kombinaci s ořechovými moučníky. Je rovněž vhodný pro letní osvěžení.
Ročník:
2019
Odrůda: Rulandské modré
Jakostní třída: Pěstitelský sekt, brut nature
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/0,3/7,0
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Němčice
Viniční
trať: Punty
VINAŘSTVÍ SMRČKA
Vztah k zemědělství a pěstování révy si ve vinařství Smrčka nesou již od svých předků z Uherskohradišťska, kteří dosídlili příhraniční obec Popice u Znojma. Získali první kus vinice a učili se na ní hospodařit a vyrábět první víno. Samotné základy vinařství a sklep, tak jak ho můžete znát teď, má na svědomí Josef Smrčka starší od kterého základy vinaření převzal nynější enolog vinařství Jakub Smrčka, který se již od 13 let podílel na výrobě vína. Posledním článkem je Josef Smrčka mladší. Ten se po dlouhé kuchařské praxi v Rakousku rozhodl věnovat rozvoji vinařství Smrčka a proto na etiketách najdete i tři tečky. Představující tři generace, které jsou propojeny a navzájem sdílí zkušenosti a radost z dobře vykonané práce.
Důležitým pilířem vinařství je Josef Smrčka mladší. Většinu času narazíte ve vinařství právě na něj. Po dlouhé kariéře v Rakouské gastronomii se rozhodl věnovat jen a pouze rodinnému vinařství. Na starost má především skvělou kuchyni a také vinohrad. Zdobí ho preciznost, která je důležitá jak v kuchyni tak ve vinici. Většinu svého času ale tráví právě na vinici. Pod jeho rukama vznikají skvělé hrozny pro výrobu našich vín.
Výrobu vína má na starost enolog Jakub Smrčka. Jakub má za sebou vysokoškolské studium v oboru vinařství a vinohradnictví v Lednici. Základy enologie mu vštípil jeho děda Josef Smrčka starší. Absolvoval už několik vinařských praxí a v současné době zakotvil jako hlavní enolog ve vinařství THAYA v Hnanicích. Výroba vína ve svém doma je pro něj v mnohém cestou podobnou avšak jinou zároveň. Víno je pro něj životním posláním. Snaží se o to, aby jeho vína měli jasný, originální a čitelný rukopis. Jeho hlavní vášní je výroba vína v dřevěných sudech klasickou metodou bez zbytečných zásahů. Zároveň chce pracovat s malým počtem odrůd signaturních pro Znojemsko a držet je ve vysoké kvalitě. Jakub zdědil po otci a dědovi zálibu v gastronomii. Proto ho můžete občas najít v kuchyni při vymýšlení vhodných kombinací jídla a vína. Byl také oceněn cenou Enolog roku 2021.
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ/GRÜNER VELTLINER
Tento veltlín kvasil a zrál ve velkém dubovém sudu o objemu 600L. Barva je sytějšího charakteru. Ve vůni můžeme najít stopy kandovaných citrusů a bílého pepře. V chuti je víno opulentní, ale nechybí mu pevná kyselina. Je to klasický charakterní veltlín ze Znojemska. Díky šetrné vinifikaci působí sud pouze jako nositel odrůdovosti a připravuje víno na dlouhé zrání na lahvi.
Veltlínské zelené je prostě na Znojemsku doma. Je to jedna z vlajkových lodí vinařství a pravidelně ho produkují v několika šaržích. Kdybych si měl Kuba ve vinařství vybrat jen jedu odrůdu, tak by to byl určitě veltlín!
Ročník:
2020
Odrůda: Veltlínské zelené
Jakostní třída: Moravské zemské víno, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/1,6/7,0
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Havraníky
Viniční trať: Staré vinice
SAUVIGNON/SAUVIGNON
BLANC
Sauvignon blanc je typickou odrůdou pro Znojemskou podoblast. Víno kvasilo ze 100% na nerezovém tanku. Hrozny pochází z Popic, kde najdeme signaturní podloží (Dyjský masiv, Biotický granit).
Vůně je spíše decentní s tóny bylinek, lemongrass a listu černého rybízu. Chuť je šťavnatá s říznou kyselinou. Víno doprovází dlouhá mineralita. Přísný, spíše francouzský styl Sauvignonu. Hodně bylinek a málo ovoce. To je to, co je ve vinařství Smrčka strašně baví. Není možné skončit u jedné lahve!
Ročník:
2022
Odrůda: Sauvignon
Jakostní třída: Moravské zemské víno, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/3,0/6,8
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Popice
Viniční trať: Pod
lesem
VINAŘSTVÍ DRMOLA
Vinařství Drmola se nachází na Moravě, nedaleko Mikulova v obci Bavory. Hospodaří na čtyřech hektarech sadů a šestnácti hektarech vinic v nejlepších viničních tratích na úpatí Pavlovských vrchů s typicky vápencovým podložím, které propůjčuje jejich vínům nezaměnitelný charakter.
Jde o vinařství rodinné, s roční produkcí přibližně 60 000 lahví a se silnou specializací především na přívlastková vína.Mezi nejvyhledávanější vína z jejich produkce patří například Ryzlink vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Dornfelder, Zweigeltrebe a Frankovka.
Všechny vinice tohoto rodinného vinařství jsou certifikované v BIO režimu. Jaroslav Drmola sbíral zkušenosti v kvalitních vinařstvích v Rakousku. Chlubí se velmi šetrnou prací s velmi kvalitními hrozny z vlastních vinic. Bílá vína se rodí za pomoci řízeného kvašení v nerezových nádobách. Červená vína vznikají dlouhou macerací ve vinifikátorech a zrají v dubových sudech. Součástí vinařství jsou historické sklepy a malý penzion.
HIBERNAL
Víno je krásně zelenožluté barvy, intenzivní a plné. Ve vůni i chuti pak dominuje černý rybíz, zralý angrešt, sušený ananas, kompotovaná broskev, sušená meruňka a jemně květinové tóny s jemnou hořčinou. Chuť je zakulacená, plná a nasládla s příjemnou kyselinkou a hořčinou v závěru.
Ročník: 2023
Odrůda: Hibernal
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem PS, polosladké
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/26,3/6,5
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Bavory
Viniční trať: Pod státní
VINAŘSTVÍ TICHÝ
Rodinné vinařství z Dolních Dunajovic, jehož příběh a tradice se odráží již v samotném logu vinařství, a především v lásce a citlivosti ke zpracování vína přenášející se po jednotlivé generace. Od dědy Leoše, jeho syna Leoše až po vnuka Luboše, který se svou ženou sklepmistryní Klárou vybudovali současnou mladou, a přesto na tradici navazující tvář vinařství.
Společně se starají o 4 ha vinic s roční produkcí 30 000 lahví. Keře vinic se rozprostírají v oblasti unikátní národní přírodní památky Dunajovské kopce na viničních tratích Mikulovské podoblasti Pod Slunným vrchem, Dunajovský kopec a Zimní vrch. Orientace viničních tratí je převážně na jižní stranu, která zaručuje celodenní slunce zahřívající hrozny a přinášející jedinečnou jiskru do pohárku s vínem. Filozofií vinařství je šetrné zpracování hroznů pěstovaných ve vlastních vinicích a výrobu kvalitních přírodních vín.
Hlavními
odrůdami vinařství jsou Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský,
Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Zweigeltrebe.
CUVÉE MT + MM/ CUVÉE MÜLLER THURGAU + MORAVIAN MUSCAT
Toto polosuché víno má světle žlutou barvu a je jedno z našich nejoblíbenější vín. Takové to lehčí víno na každodenní popíjení, které je tvořené odrůdou Müller Thurgau a voňavým Muškátem moravským. Samotné víno je pak příjemně aromatické, svěží, s příjemnou kyselinkou.
Ročník: 2023
Odrůda: Müller Thurgau, Muškát Moravský
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem kabinetní, polosuché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 12,5/12,0/6,1
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice/Březí
Viniční trať: Dunajovský kopec/Plotny/Ořechová hora
PÁLAVA
Víno krásné zlatožtuté barvy, které Vás okouzlí svou plnou a aromatickou vůní v které dominují tóny tropického a exotického ovoce, zejména pak liči příjemně vystupuje. Chuť je zakulacená, plná a nasládla s příjemnou kyselinkou v závěru. Při samotném ochutnání ucítíte nádech sušených meruněk, které se v tomto vínu krásně rozvijí a odráží tak krásný charakter toho to vína.
Ročník: 2023
Odrůda: Pálava
Jakostní třída: Jakostní víno s přívlastkem VzH, polosuché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,5/9,9/6,6
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Viniční trať: Nad Nesytem
VINAŘSTVÍ No.44
Malé rodinné vinařství z Dolních Dunajovic které je relativně nové na trhu, vinařství bylo založeno v roce 2019, ale se svým vínem už dosáhlo mnoha a mnoha úspěchů. A vlastně není se ani čemu divit, za tímto mladým vinařstvím stojí totiž zkušený enolog a vinohradník, kteří se již dávno osvědčili ve světě vína. Jmenovitě Eliška Becková - enoložka z Vinařství Volařík, která získala i prestižní titul Enolog roku 2018 a Marek Tichý - hlavní vinohradník téhož vinařství. A abychom Vám přiblížili filozofii vinařství a jak se v něm pracuje, musíme citovat Eliščiny slova: "Naše myšlenka v této adrenalinové profesi je, aby jste výsledné víno milovali úplně stejně jako my :-) Když vyrábíte víno, vytváříte obrovskou hodnotu. Nemusím ani zmiňovat, kolik úsilí je potřeba, abychom doběhli až do cíle. Ruky, nohy, záda, hlava a játra nás mnohdy z toho všeho bolí. Ale většinou nás to baví a tak se snažíme, aby naše víno ve vás vyvolalo hlavně úsměv, pohodu a radost z každého doušku. Ke každé odrůdě přistupujeme s respektem, pochopením a láskou. Velkou péči věnujeme už hlavičkám révy vinné. Je to jako s děckama, pokud jim nedáte potřebnou péči a starost, všechno vám to vrátí i s úroky. A to fakt nechcete. Když už se s něma celý rok, víte co...Zelené práce, střih i sběr provádíme ručně. Snažíme se o nižší zátěž hroznů na hlavě, což činí asi 2 – 3 kila. Díky tomu dosahují hrozny skvělé vyzrálosti, cukernatosti a tudíž kvality."
Ještě samozřejmě nesmíme opomenout prozradit co vlastně znamená název samotného vinařství, jednoduše vychází z adresy jeho sídla v Dolních Dunajovicích. Roční produkce toho to vinařství dosahuje prozatím přibližně jen 10 000 lahví, která velmi rychle mizí, jsme proto velmi rádi, že tato vína můžete tak ochutnat a ocenit právě i u nás. A samozřejmě druhým dechem ještě dodáme, že vinařství je také hrdým členem Spolku vinařů Dunajovské kopce, což opět jen potvrzuje, že jde o další TOP vinařství z toho to spolku. Mimochodem jejich "vlašák" je PAŠÁKEM roku 2024, tedy nejlepší vlašák Spolku vinařů Dunajovské kopce.
SYLVÁNSKÉ ZELENÉ/GRÜNNER SILVANER
Víno medově-žluté barvy se zlatými odlesky. Výraznější vůně přezrálé hrušky nebo vyzrálého jablíčka Golden Delicious . Chuť je pak plná, harmonická s příjemným poměrem zbytkového cukru a svěží kyseliny zakončená dlouhotrvající dochutí. Jde o krásný plný a nabušený Sylván přesně takový jaký ho chcete. Ovocitý a svěží avšak mohutný s pěkně dlouhou dochutí.
Ročník: 2023
Odrůda: Sylvánské zelené
Jakostní třída: jakostní víno s přívlastkem PS, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,5/4,6/6,6
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Široká hora
KÝVÉČKO (CUVÉE RB + J +MO)/ CUVÉE PINOT BLANC + JOHANNITER + MUSCAT OTTONEL
Pěkně šťavnaté kyvéčko které bude ideálním společníkem na horké letní dny. Obsahuje příjemný zbytkový cukr, který harmonizuje svěží kyselina! Lehčí, lahodné. dobře pitelné, svěží a příjemné víno pro každodenní požitek.
Ročník: 2023
Odrůda: Rulandské bílé, Johanniter, Muškát Ottonel
Jakostní třída: Moravské zemské víno , polosuché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 11,5/12,0/6,9
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Pod Slunným vrchem
DUNAJOVSKÉ KOPCE
SPOLEK VINAŘŮ
Je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských obcí. Základní myšlenkou pro vytvoření spolku byla touha propojit vinaře ze dvou vinařských vesnic, kteří čerpají z jedinečného terroir okolních dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice plnohodnotné zážitky a komplexní služby.
Dunajovské kopce (vrchy) jsou národní přírodní památka zasahující do katastru obcí Dolní Dunajovice, Březí u Mikulova, Brod nad Dyjí a Dobré pole, nemůže svou velikostí konkurovat sousední "velké" Pálavě. Kvalitativně však představuje neméně zajímavé prostředí pro pěstování révy vinné. Půdní podloží je zde tvořeno třetihorními mořskými sedimenty, především vápenitými jílovci a pískovci, které místy překrývají spraše. Díky takto unikátní půdě mají vína z Dunajovských kopců jedinečný a nezaměnitelný charakter. Pro vína je typická ovocitost a krásná mineralita a odrůdou, které se tu nejvíce daří je Ryzlink vlašský.
SPOLKOVÝ VLAŠÁK – RYZLINK VLAŠSKÝ/WELSCHRIESLING
Druhý ročník SPOLKOVÉHO VLAŠÁKU #02, neboli DUNAJOVSKÝ VLAŠÁK z různých viničních tratí v Dunajovských kopcích, na jehož vzniku a výrobě se podílelo 15 vinařů Spolku vinařů Dunajovské kopce. Jedná se o typický (netypický z pohledu jeho výroby) vlašák z Dunajovských kopců. V láhvi je tak koncentrace všech terroir a tvoří jedinečné víno. Ovocnost, květnatost, plnost, struktura, mineralita a komplexnost vinic se přímo odráží v samotném víně. Po prvním úspěšným ročníku Spolkového vlašáku můžete ochutnat druhý, neméně povedených ročník 2023. Jedná se nejenom o skvělé víno, ale hlavně úžasný příklad spolupráce méně i více známých vinařů různé velikosti s různými přístupy k výrobě vína (na vínu má mimo jiné svůj podíl Vinařství Baláž, Vinařství Filip Mlýnek, Vinařství Kadrnka, Vinařství Tichý, Vinařství Šoman, Vinařství Entrée, Vinařství Volařík, Vinařství Mikrosvín apod).
Ročník:
2023
Odrůda: Ryzlink vlašský
Jakostní třída: Moravské zemské víno, suché
Obs. alkoholu/cukru/kyselin: 13,0/3,0/6,4
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská
obec: Dolní Dunajovice, Březí
VINAŘSTVÍ MIKULICA
Profesionální vinařství
založil Miroslav Mikulica spolu se ženou Marií v roce 1993. Toto nově
založené vinařství bylo přitom přirozeným završením jeho dlouholeté
vinařské praxe a zužitkováním zkušeností, které získal stálým potkáváním se s
vínem během času. Později přebral vedení rodinného podnikání syn Petr,
který vystudoval lednickou fakultu MZLU a dal tím malému vinařství další
potenciál.
V současné době vinařství obhospodařuje v systému integrované produkce
vinice o rozloze šest hektarů. Kvůli ucelení šarží přívlastkových vín
pochází část surovin od smluvních vinohradníků – z 90 % z Velkých
Pavlovic. U modrých odrůd sklizeň výrazně redukujeme kvůli nejoptimálnější
vyzrálosti hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd včasným sběrem
dosahujeme harmonie cukrů a kyselin při zachování svěžesti.
Sklepní hospodářství je v nově
vybudovaných sklepních prostorech v zadním traktu rodinného domu. Součástí
dvoru je také krásná degustační místnost až pro 25 hostů a lze se zde i
ubytovat v krásných nových prostorách.
Při postupném rozšiřování a modernizaci vinařství se začali zaměřovat
především na nové technologie jako je řízené kvašení, klimatizace, výměnu
nádob apod.. Vína se školí v nerezových tancích, červená určená k
lahvování zrají kvůli mikrooxidaci půl až jeden a půl roku v dubových
sudech, především starších barikových. Bílá vína a lehčí červená se
lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů. Špička červené produkce se
dostává na trh po dvou až tříletém zrání v sudech a lahvích.
VINAŘSTVÍ FILIP MLÝNEK
Filip Mlýnek je u nás známý jako vynikající sklepmistr. Rozhodl se jít ve šlépějích svého dědečka – průkopníka vinařského rodu Mlýnků, a vinařením se začal zabývat již ve svých 16 letech. Sám se považuje za prvního profesionálního vinaře svého rodu. Po absolvování Střední vinařské školy ve Valticích se vydal sbírat vinařské zkušenosti na Vyšší odbornou školu v Německu, kde současně studoval i pracoval tři roky. Jako praktikant zde nabíral vědomosti od jednoho z nynější špičky německého vinařství sídlícího na porýní – Weingut Kunstler, kde působil po boku velkého vinaře France Kunstlera jako druhý sklepmistr. Další cenné zkušenosti po návratu na jižní Moravu získal ve vinařstvích Vinselekt Michlovský, kde od roku 2002 pracoval na pozici výrobního vedoucího a Mikrosvín Mikulov, kde měl na starosti výrobu vína jako jeden z enologů. V době svého působení jako hlavní enolog v úspěšném vinařství Volařík obdržel prestižní titul Enolog roku 2014. Po dvanácti letech působení ve vinařství Volařík se rozhodl osamostatnit se a založil značku Filip Mlýnek. Vinařství Filip Mlýnek má roční produkci kolem 60.000 lahví a hospodaří na ploše 10 hektarů hodnotných viničních tratí v oblasti Pálavy, jako jsou Plotny, Dunajovické kopce a Liščí vrch s roční produkcí 60 000 lahví. Dominantními odrůdami vinařství Filip Mlýnek jsou Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Vína z těchto odrůd jsou díky terroiru velmi specifická. Vynikají poměrně vyšší kyselinkou, dlouhou persistencí a hutným, plným dojmem. Bílé odrůdy doplní Pálava, Hibernal a Rulandské šedé. Modré odrůdy Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Dornfelder a Zweigeltrebe nechává na velmi nízkém výnosu. Odměnou jsou mu plná až ohnivě červená vína jižního typu s dlouhým potenciálem ležení. Filip Mlýnek se rozhodl postupně klučit staré vinice a nahrazovat je svými oblíbenými odrůdami, které se podle něj na Mikulovsko opravdu hodí. Tyto odrůdy se zde pěstovaly za dob sudetoněmeckého osídlení a tak se rozhodl jít touto cestou.
VINAŘSTVÍ VOLAŘÍK
V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům.
Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hrozna. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě - Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, U Venuše a nově Plotny pro Merlot. V roce 2014 vyšlo vinařství s novou řadou ORGANIC. Nabízí interspecifické odrůdy - Hibernal, Johanniter, Saphira - které jsou pěstovány v režimu ekologického zemědělství na vinici Věstonsko, v Perné.
Pílí, učenlivostí, pokorou, výběrem skvělých odborníků a neutuchající láskou k vínu se Vinařství Volařík dokázalo v krátké době prosadit mezi producenty nejkvalitnějšího vína v České republice a sklízí úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích.
Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.
VINAŘSTVÍ HORÁK
Malé butikové vinařství založené v roce 2004. Nachází se v obci Vrbice, podoblast velkopavlovická, která je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známa svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů vykopaných v pískovcové skále. Specializuje se pouze na výrobu přívlastkových vín. Je také členem VOC MODRÉ HORY. O chod vinařství se stará Leoš Horák spolu se synem Lukášem Horákem. Samotný provoz se nachází uprostřed obce a vznikl rekonstrukcí starého selského stavení. Vizí vinařství je vyrábět jen takové množství lahví, které zaručuje kvalitu, vinařovu kontrolu nad výrobou a osobní přístup ke všem zákazníkům.
Vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny pocházejí od smluvních dodavatelů z Vrbice a blízkého okolí. Hrozny jsou zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Při výrobě jsou používány moderní technologie a postupy, důraz je kladen na maximální příjemnost a harmonii všech vín. Odrůdová skladba je široká, můžete ochutnat 16 odrůd. Vlajkovou lodí je CUVÉE HORÁK zrající v nových 500 litrových sudech. Celá produkce je lahvována.
Vína se pravidelně umisťují na prestižních výstavách doma i v zahraničí. Za pozornost stojí úspěchy posledních 5 ročníků, kdy se naše vína pokaždé umístila mezi 1000 víny světa v publikaci Vins du Monde.